NEWS

K dispozícii je nový fond na podporu investigatívnej žurnalistiky v EÚ
Od dnešného dňa je k dispozícii nový fond s prostriedkami v hodnote až 450 000 EUR na podporu cezhraničnej investigatívnej žurnalistiky v Európskej únii. Fond sprístupnil Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF) a Medzinárodný tlačový inštitút (IPI). http://www.ij4eu.net/ Fond Investigatívna žurnalistika pre Európu (#IJ4EU) má podporovať a posilňovať spoluprácu medzi novinármi a redakciami […]
26 Mar 18

Od dnešného dňa je k dispozícii nový fond s prostriedkami v hodnote až 450 000 EUR na podporu cezhraničnej investigatívnej žurnalistiky v Európskej únii. Fond sprístupnil Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF) a Medzinárodný tlačový inštitút (IPI).

http://www.ij4eu.net/

Fond Investigatívna žurnalistika pre Európu (#IJ4EU) má podporovať a posilňovať spoluprácu medzi novinármi a redakciami v Európskej únii na odhaleniach vo verejnom záujme, ktorých význam siaha za hranice jedného štátu. Cieľom fondu je podpora zisťovania skutočností ako jednej z úloh médií, ktoré sa majú podieľať na verejnej kontrole moci, a pomáhať verejnosti zabezpečiť, aby osoby v riadiacich pozíciách v štáte niesli zodpovednosť za svoje konanie a povinnosti. V rámci toho sa fond usiluje prispieť k udržateľnosti demokracie a práva v EÚ.

Fond bude spravovať organizácia IPI, čo je globálna sieť vydavateľov, riadiacich pracovníkov z oblasti médií a popredných novinárov, ktorá chráni slobodu tlače od roku 1950.

V roku 2018 sa môžu cezhraničné tímy investigatívnych reportérov a/alebo mediálne kanály z najmenej dvoch štátov EÚ uchádzať o granty v maximálnej výške 50 000 EUR, ktoré použijú na zisťovanie skutočností o téme, ktorá má cezhraničný význam a je vo verejnom záujme.

Cieľom navrhovaných projektov musí byť odhalenie nových informácií. O grant sa môžu uchádzať už existujúce investigatívne tímy, ako aj tie, ktoré boli založené na účely projektu #IJ4EU. Prostriedky môžu získať aj už prebiehajúce, no ešte neukončené zisťovania skutočností, aby mohol vzniknúť príbeh, ktorý sa dá publikovať. Obzvlášť vítané sú tímy novinárov alebo mediálne kanály, ktoré sa nachádzajú mimo hlavných alebo najväčších miest alebo v štátoch, v ktorých je investigatívna žurnalistika obzvlášť rizikovou činnosťou.

Program bude posudzovať možnosť financovania všetkých platforiem vrátane tlače, rozhlasu, internetových médií, tvorby dokumentárnych filmov a príbehov, pri ktorých sa využívajú viaceré platformy.

Podmienkou, aby navrhované projekty mohli získať financie, je ich zverejnenie (a dostupnosť v publikovateľnej forme) v renomovaných mediálnych kanáloch alebo na platformách aspoň v dvoch štátoch EÚ najneskôr do 31. decembra 2018.

Konečným termínom podávania prihlášok je 3. máj 2018, ktorý je zároveň Svetovým dňom slobody tlače. Prihlášky musia byť v anglickom jazyku. Uchádzači budú musieť uviesť podrobný opis projektu, informácie o investigatívnom tíme, plán výskumu a publikovania, rozpočet a hodnotenie rizík.

Projekty, ktoré získajú financie, vyberie nezávislá porota a zmluvy s úspešnými uchádzačmi by mali byť uzatvorené do 15. júna 2018.

Ak chcete podať prihlášku a prečítať si všetky informácie o spôsobilosti, prihláškach a výberovom procese, navštívte webovú lokalitu fondu.

„Investigatívna žurnalistika, ktorá plní základnú službu zabezpečujúcu fungovanie demokracie, je v celej EÚ pod tlakom,“ povedala výkonná riaditeľka inštitútu IPI Barbara Trionfiová. „Poskytovanie finančnej podpory investigatívnym projektom je spôsob, ako možno zaistiť, aby sa k verejnosti dostali informácie o takých témach, ako sú korupcia, finančná trestná činnosť, zneužívanie ľudských práv a poškodzovanie životného prostredia.“

Dodala: „Keďže takéto zisťovanie skutočností sa dnes len zriedka obmedzuje na jeden štát, pre tímy novinárov je kľúčové, aby ich práca na témach siahala za hranice. Sme hrdí, že vďaka fondu #IJ4EU budú mať takúto možnosť.“

For any questions, please contact:

Javier Luque
Head of Digital Media
IPI
Email: [email protected]
Tel.: +43 1 5129011