PRESS RELEASE
Novi program potpore istraživačkom novinarstvu u EU

Prekogranični timovi se mogu prijaviti do 3. svibnja 2018. za potpore do 50 tisuća eura

20 Mar 2018
BY INDEX ON CENSORSHIP

Međunarodni institut za medije (IPI) i Europski centar za medijske slobode (ECPMF) objavili su danas novi program potpore prekograničnim projektima istraživačkog novinarstva u zemljama Europske unije vrijedan do 450 tisuća eura.

http://www.ij4eu.net/

Fond “Istraživačko novinarstvo za Europu – #IJ4EU” (Investigative Journalism for Europe) namijenjen je poticanju i jačanju suradnje među novinarima i redakcijama u Europskoj uniji na projektima u javnom interesu i od prekograničnog značaja. Fond ima za cilj podržati istrage koje odražavaju kontrolnu ulogu medija i one projekte koji omogućavaju javnosti da one na vlasti drži odgovornim za svoje postupke i dužnosti na funkcijama koje drže. Na taj način nastoji se pridonijeti održivosti demokracije i vladavine prava u EU.

Fondom će upravljati Međunarodni institut za medije (IPI), globalna mreža urednika, medijskih rukovoditelja i vodećih novinara koja se bavi zaštitom slobode medija još od 1950. godine.

Za potpore u maksimalnom iznosu od 50 tisuća eura se mogu prijaviti prekogranični timovi istraživačkih novinara iz najmanje dvije zemlje članice Europske unije, a koji će sprovesti istraživanje u javnom interesu i od prekograničnog značaja.

Predloženi projekti moraju imati za cilj otkivanje novih informacija. Jednako su poželjni već postojeći istraživački timovi, kao i oni novo oformljeni za potrebe #IJ4EU konkursa. U tijeku, ali nedovršene istrage, također ispunjavanju uvjete konkursa i mogu dobiti podršku iz ovog fonda kako bi istraga bila završena i objavljena u medijima. Posebno se potiču na prijavu timovi novinara ili redakcija koji rade izvan glavnih ili najvećih gradova u zemlji, ili u onim zemljama u kojima je istraživačko novinarstvo posebno izloženo riziku.

Program je namijenjen financiranju svih platformi, uključujući tisak, radio, TV, online medije, produkciju dokumentarnog filma i izvještavanje na kombiniranim platformama (multi-platform story-telling).

Financirani mogu biti samo projekti planirani za objavu (i dostupni u formatu koji se može objaviti) u uglednim medijima ili na platformama u najmanje dvije zemlje EU najkasnije do 31. prosinca 2018. godine.

Rok za prijave je 3. svibanj 2018. što je ujedno i Međunarodni dan slobode medija. Prijave moraju biti dostavljene na engleskom jeziku uz detaljan opis projekta, pojedinosti o istraživačkom timu, plan istraživanja i objavljivanja, budžet i procjenu rizika.

Neovisni žiri će odabrati projekte koji će biti financirani, a sklapanje ugovora o korištenju sredstava sa uspješnim kandidatima planirano je do 15. lipnja 2018.

Za prijave i više informacija o uvjetima natječaja i prijavljivanja te o postupku odabira kandidata, posjetite web stranicu fonda.

“Istraživačko novinarstvo, koje ima ključnu ulogu u bilo kojoj funkcionalnoj demokraciji, pod pritiskom je u cijeloj Europskoj uniji”, izjavila je izvršna direktorica Međunarodnog instituta za medije (IPI), Barbara Trionfi. “Pružanje financijske podrške istraživačkim projektima je način jamčenja da informacije o problemima poput korupcije, financijskog kriminala, zloupotreba ljudskih prava i uništavanja okoliša dospiju do javnosti”.

Ona je također dodala: “Budući da se takva istraživanja danas rijetko ograničavaju na jednu državu, od suštinskog je značaja da novinarske ekipe koje pokrivaju ove teme – rade preko granica. Ponosni smo što će #IJ4EU fond pružiti mogućnost za to”.

For any questions, please contact:

Javier Luque
Head of Digital Media
IPI
Email: [email protected]
Tel.: +43 1 5129011


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/jwkxumhx/public_html/wp-includes/functions.php on line 4913

Comments are closed.